Skip to content

2020 ontwikkelingen

Dit jaar is een er een einde gekomen aan een periode van 40 jaar waarin de Reddingsbrigade Heerhugowaard aanwezig was op het recreatieschap Geestmerambacht in Langedijk. Begonnen als gast in de “pipowagen” waar ook het recreatieschap zat waarna een groene keet het eigen onderkomen werd toen “het Schap” de beschikking kreeg over het huidige kantoor aan de Klaregroetweg. Toen daar jaren later een grote kapschuur aan toegevoegd werd kon de brigade gebruik maken van een serieus onderkomen. De boot (vlet) hoefde niet langer verstopt tussen het riet in het water te blijven liggen maar kon droog in de post waar de gewenste voorzieningen aanwezig waren. Maar tijden veranderen, waar in de jaren 80 het water vol met surfers lag zijn tegenwoordig afgebakende hafjes de aangewezen plaats voor water recreatie.

Zodoende is na 40 mooie jaren de post aan het Geestmerambacht leeggehaald. In diezelfde periode kwam ook het bericht dat de extra stalling van het overige materiaal, waaronder twee boten, leeg opgeleverd moest worden. Een probleem waardoor de wens voor nieuwe huisvesting veranderde van wens in directe noodzaak. De vereniging was al in gesprek met de gemeente Heerhugowaard maar het was de gemeente Langedijk die met een oplossing kwam. Zo zijn we met een mooie aanloop op weg naar de nieuwe naam Reddingsbrigade Dijk & Waard. 

In het huidige onderkomen is een lange wens van de brigade uitgekomen om al het materiaal onder 1 dak samen te brengen. De werkpakken kunnen daarbij droog weggehangen worden en hierdoor is er een uitrukpost ontstaan waarmee we snel en professioneel uit kunnen rukken naar noodhulp meldingen en geplande inzetten. 

Op het gebied van ons materiaal is een hoop te melden. Zo is de caravan ingeruild voor een lange aanhangwagen. De Commissie Varend Redden (CVR) is momenteel met veel energie en enthousiasme bezig om deze aanhanger in te richten tot mobiele post. Deze post zal ingezet kunnen worden tijdens “droge” evenementen als EHBO post en tijdens “natte” evenementen als centraal post. 


Dankzij een aantal donaties hebben wij ook een aantal andere punten op de wenslijst kunnen afstrepen. Dankzij de stichting NUT heeft de reddingsbrigade 4 nieuwe werkpakken kunnen aanschaffen, waardoor er nu 7 werkpakken beschikbaar zijn van de nieuwste generatie.

De Deen sponsoractie heeft een aantal weken gelopen waarbij klanten muntjes konden deponeren in 1 van de 5 verenigingsbuizen.  Na deze periode konden we met genoegen vaststellen dat de klanten van de Deen de reddingsbrigade een warm hart toe dragen. Aan de ontvangen donatie van 1500 euro van de Deen actie had de reddingsbrigade een bestedingsdoel gekoppeld; de aanschaf van een rescueboard en bijhorende wetsuits. Daarmee zijn we beter in staat om tijdens zwemwedstrijden de veiligheid van deelnemers zonder overlast te waarborgen. Als kers op de taart volgde daarna nog een succesvolle Rabo ClubSupport actie waardoor een extra 800 euro kon worden toegeschreven voor deze uitgavenposten.

Voor de toekomst staan er nog plannen in de steigers maar dankzij deze onze donateurs hebben wij in dankbaarheid mooie stappen kunnen maken.